Wat doet de molen
 
 
Korenmolen
Korenmolen

Een korenmolen maalt graankorrels (tarwe, rogge) tot meel. Afgebeeld is een Stellingmolen (met houten boven achtkant) uit Garsthuizen (Gr) maar er zijn veel meer types zoals een Torenmolen, Standerdmolen, Spinnenkop op stelling, ronde stenen stellingmolen, Beltmolen en een Watermolen. Ook een rosmolen kan een korenmolen zijn.

Oliemolen
Oliemolen
Een oliemolen slaat olie uit oliehoudende zaden (lijnzaad, mosterdzaad, koolzaad). Afgebeeld is de oliemolen 'Het Pink' uit Zaandijk, een stellingmolen met een schuur eronder of aan weerszijden tegen het stenen onderachtkant gebouwd. Van dit laatste type staan er twee in het Noorden van het land: 'De Wachter' in Zuidlaren (Dr) en 'Woldzicht' in Roderwolde (Dr). Ook een rosmolen kan een oliemolen zijn.
     
Poldermolen
Poldermolen
Een poldermolen maalt water uit een polder (of uit een wetering of uit een boezem). Afgebeeld is een Wipmolen- Broekmolen uit Streefkerk(ZH)- maar er zijn veel meer types zoals Spinnenkop, Weidemolen, Tjasker, stenen grondzeiler, houten achtkant.
  Houtzaagmolen
Houtzaagmolen

Een houtzaagmolen zaagt planken en balken uit boomstammen. Afgebeeld is 'De Jager' uit Woudsend (Fr) een stellingmolen met schuur.
Andere types zijn de Paltrokmolen en een Wipstellingmolen (lattenzagertje) .